Το σύνδρομο της εργασιακής εξάντλησης!

Από: Μυρτώ | Διαβάστηκε 7226 φορές
Μήπως νιώθετε πνευματικά , σωματικά και ψυχικά εξαντλημένοι; Μήπως οι μπαταρίες σας έχουν αδειάσει εντελώς; Μήπως τα πάντα στη δουλειά σας φαίνονται άσκοπα και άνευ ουσίας; Είναι απόλυτα φυσιολογικό μερικές φορές να αισθάνεστε απογοητευμένοι , θυμωμένοι , αγχωμένοι ή ανικανοποίητοι από την δουλειά σας. Τα συναισθήματα όμως αυτά μπορούν να αποβούν επικίνδυνα εάν έχετε παγιδευτεί στο φαύλο κύκλο του συνδρόμου της εργασιακής εξάντλησης (Burn out Syndrome).
Η δυσαρέσκεια που προκύπτει από τον εργασιακό χώρο με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μετατραπεί σε χρόνια συναισθηματική εξάντληση που μπορεί να επεκταθεί και στην προσωπική μας ζωή. Όταν είμαστε συναισθηματικά εξαντλημένοι δεν έχουμε το κουράγιο να αντιμετωπίσουμε τους άλλους ανθρώπους γύρω μας είτε σε επαγγελματικό, είτε σε προσωπικό επίπεδο. Τα πιο απλά προβλήματα μας φαίνονται δύσκολα , τα ξεσπάσματα μας είναι όλο και πιο συνηθισμένα , νιώθουμε την ανάγκη να απομονωθούμε και κουραζόμαστε με οποιαδήποτε κοινωνική επαφή. Τέλος, αρχίζουμε να παρουσιάζουμε και προβλήματα υγείας.

Πολλές φορές προκειμένου να αντιμετωπίζουμε αυτή την εργασιακή εξάντληση, βρίσκουμε διέξοδο στο ποτό ή στη χρήση άλλων ουσιών. Αισθανόμαστε σταδιακά αναποτελεσματικοί και άχρηστοι ενώ στο παρελθόν ήμασταν ζωντανοί , γεμάτοι ενέργεια και αφοσίωση για την δουλειά μας. Ο ενθουσιασμός μας μετατρέπεται σε κυνισμό και ειρωνεία ενώ είναι τρομερά δύσκολο να βρισκόμαστε στο χώρο εργασίας μας. Με λίγα λόγια , η δουλειά μας μετατρέπεται σε ένα αβάστακτο βάρος το οποίο μας ταλαιπωρεί συναισθηματικά και μας στεγνώνει από κάθε ίχνος ενέργειας , ψυχικής αρχικά , η οποία στο τέλος μας εξαντλεί και σωματικά.

Τι προκαλεί την εργασιακή εξάντληση; Εκτός από την υπερβολική εργασία ή το αυστηρό και επιθετικό εργασιακό περιβάλλον , η εργασιακή εξάντληση προκύπτει από την έλλειψη αναγνώρισης της δουλειάς μας (υλικής και ηθικής) , από το αντικείμενο της δουλειάς που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να ατονήσει , από την υπερβολική γραφειοκρατία και την δυσκολία επίτευξης οποιουδήποτε έργου , από την έλλειψη σεβασμού των ανωτέρων προς τους υφισταμένους και από την έλλειψη κινήτρων και επιβράβευσης.

Οι άνθρωποι που ήδη υποφέρουν από εργασιακή εξάντληση ενώ έχουν αρκετή δουλειά δεν έχουν καμία διάθεση να την τελειώσουν γιατί το βρίσκουν άσκοπο.
Αισθάνονται ότι δεν έχουν έλεγχο της ζωής και της δουλειάς τους. Αισθάνονται ευάλωτοι και αδύναμοι Αισθάνονται ότι πνίγονται και ότι δεν υπάρχει διέξοδος στο εργασιακό τους αδιέξοδο. Αισθάνονται ενοχές όταν προσπαθούν να ξεκουραστούν και έχουν έντονο εργασιακό στρες. Τα βασικά συμπτώματα της εργασιακής εξάντλησης τα ακόλουθα:

- Η έλλειψη κινήτρων και διάθεσης και η αίσθηση ότι η δουλειά δεν έχει νόημα ενώ παράλληλα δεν προσφέρει καμία ικανοποίηση.
- Σωματική κόπωση.
- Έντονος εκνευρισμός και εξάντληση.
- Αντικοινωνική συμπεριφορά.
- Χρόνιο στρες.
- Συμπτώματα κατάθλιψης.
- Υψηλή πίεση , καρδιακές αρρυθμίες , ταχυκαρδίες , μειωμένη ή αυξημένη όρεξη, πονοκέφαλοι , πόνοι μέσης κλπ


Πως αντιμετωπίζεται η εργασιακή εξάντληση; Οι πρώτες βοήθειες είναι οι διακοπές. Εάν υποφέρετε από εργασιακή εξάντληση αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας , ξεκουραστείτε , αλλάξτε περιβάλλον και ηρεμίστε για να μην καταρρεύσετε σωματικά.

Το δεύτερο και ουσιαστικότερο βήμα είναι να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τον εαυτό σας σε σχέση με το εργασιακό σας περιβάλλον. Εάν αισθάνεστε ότι το περιβάλλον δεν πρόκειται ποτέ να καλύψει τις ανάγκες σας για δημιουργία , αναγνώριση ή για την επιθυμητή καριέρα , τότε σταδιακά θα πρέπει να αποφασίσετε να κάνετε τις ανάλογες κινήσεις για να αλλάξετε χώρο εργασίας. Εάν δεν θέλετε να αφήσετε την παρούσα δουλειά σας , τότε φροντίστε να αναλάβετε κάποιο κομμάτι το οποίο και σας εμπνέει και σας δίνει κίνητρα και θετική διάθεση. Θέστε τους δικούς σας εργασιακούς στόχους και αυξήστε τα προσόντα σας δίνοντας στον εαυτό σας την ευκαιρία να διεκδικήσει μια καλύτερη θέση σε μια άλλη εταιρία. Μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να έχει άσχημη διάθεση και να πέφτει ψυχολογικά. Ανεβάστε την διάθεση σας κάνοντας κάτι που πραγματικά το απολαμβάνετε.

Εάν αυτό που σας έχει εξαντλήσει είναι το γεγονός ότι δεν έχετε ξεκάθαρα καθήκοντα και ευθύνες , ζητήστε από τον αρμόδιο προϊστάμενο να σας ξεκαθαρίσει τις υποχρεώσεις σας και να σας καθορίσει από που ξεκινάει η ευθύνη σας και που τελειώνει.

Εάν έχετε εξαντληθεί και σωματικά , φροντίστε τον εαυτό σας. Ανακαλύψτε την έννοια του προσωπικού χρόνου και αφιερωθείτε σε κάτι που σας ευχαριστεί πραγματικά για κάποια ώρα κάθε μέρα. Κοιμηθείτε! Μην στερείστε ύπνο. Ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη.

Επισκεφτείτε ένα παθολόγο και κάντε τις πρέπουσες εξετάσεις από τις οποίες θα καθοριστεί και η ανάλογη θεραπεία για τα προβλήματα υγείας που αποκτήσατε λόγω της εργασιακής εξάντλησης και του συναισθηματικού στρες.

Αναπτύξτε την προσωπική σας δύναμη! Τι εννοούμε με αυτό; Η προσωπική μας δύναμη είναι η ικανότητα μας να επηρεάζουμε τα γεγονότα και την ζωή μας γενικότερα με τον τρόπο που εμείς επιθυμούμε! Είναι η αίσθηση του «Μπορώ να κάνω τα πάντα».Δεν μπορούμε να έχουμε έλεγχο πάνω στους άλλους αλλά σαφώς μπορούμε να έχουμε έλεγχο πάνω στον εαυτό μας. Μπορούμε επιλέξουμε , να αποφασίσουμε , να θέσουμε στόχους και να ανακαλύψουμε τις δυνατότητες μας χωρίς να έχουμε την ανάγκη επιβεβαίωσης και αναγνώρισης από κανένα. Η προσωπική δύναμη διδάσκεται και είναι αποτελεσματική σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Το θέμα αυτό θα παρουσιαστεί σε ένα επόμενο άρθρο. Στην περίπτωση της εργασιακής εξάντλησης , η καλλιέργεια της προσωπικής μας δύναμης θα μας βοηθήσει να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας , να βρούμε ξανά το κουράγιο και την διάθεση μας και να απαλλαγούμε από το αίσθημα της απάθειας και της ματαιότητας.

Η δουλειά μας είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και έχει την δύναμη να μας αναπτερώσει το ηθικό αλλά και να μας στείλει στο χείλος της κατάθλιψης. Είναι απαραίτητο για την δική μας υγεία και για τη δική μας πνευματική ισορροπία , να μπορούμε να εντοπίσουμε τα κακώς κείμενα στην ζωή μας που είναι αποτέλεσμα των επαγγελματικών μας επιλογών και να κάνουμε κάτι γι αυτά. Για ακόμα μια φορά θα πρέπει να πάρουμε την ευθύνη της ζωής μας στα χέρια μας και να επιλέξουμε το δρόμο μας προς την προσωπική δύναμη και την επιτυχία , απαλλαγμένοι από την εργασιακή κατάθλιψη.

Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 4.1 / 5 σε 21 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

στις 9/9/2005
1
Ενδιαφέρων αλλά δεν έχουμε μπαταρίες!

Ενδιαφέρων άρθρο για την εργασιακή εξάντληση αλλά το θέμα του "αδειάσματος" των "μπαταριών" έχει γίνει πολύ κλισέ τελευταία! Εχει καταντήσει αηδία με λίγα λόγια.
Ποιος το έβγαλε αυτό το σλόγκαν ήθελα να ξέρω! Βάζω στοίχημα το χειρότερο κατινίστικο κανάλι.

Άμα είχαμε μπαταρίες θα έπρεπε να μπαίναμε στην πρίζα για να φορτιστούμε πράγμα που βαίνει σε αντίφαση γιατί εμείς θέλουμε ξεκούραση κι όχι να... μπούμε στην πρίζα! Για όνομα...!

Σε λίγο θα αρχίσουμε να βλέπουμε και στο Ιντερνετ τις κλισέ φράσεις των καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών κυρίως που κάθε Παρασκευή υμνούν το Σαββατοκύριακο λες και πρώτη φορά στη ζωή τους βλέπουν Σαββατοκύριακο! Ελεος! Λυπηθείτε μας. Θέλουμε να βρίσκουμε ένα ποιοτικό χώρο, που μπορούμε να συζητήσουμε σαν άνθρωποι μακριά από τις κατίνες των ΜΜΕ. Μη γίνεται κι εσείς κατίνες!

Οι τοξίνες που μαζεύονται στον εγκέφαλό μας από τη συνεχή προσοχή μας στις λεπτομέρειες της δουλειάς είναι αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε κόπωση κι όχι οι... μπαταρίες που αδειάζουν! Αυτές αφήστε τες για τα κινητά

kavalarisa
στις 11/9/2005
2
για μένα αδειάζουν

ΟΤΑΝ δεν νιώθω πια ικανοποίηση μ' αυτό που κάνω. ναι αδειάζουν και διαπιστώνεις μια μέρα ότι δεν έχεις πια πάθος μ' αυτό που κάνεις... νιώθεις τελματωμένος, μισός, ότι δεν έχει αξία ό,τι και να κάνεις...
φυσικά χρειάζεσαι και σωματική ξεκούραση αλλά και φόρτιση ψυχική ταυτόχρονα. Καλά τα λέει η Μυρτώ....
ναι νιώθω κουρασμένη ψυχικά κι αυτό με έχει επηρεάσει και σωματικά... Αντάμα πάνε αυτά, το έλεγαν κι οι αρχαίοι

aprospelasti
στις 3/11/2006
3

"Η έλλειψη κινήτρων κ διάθεσης και η αίσθηση ότι η δουλειά δεν έχει νόημα ενώ παράλληλα δεν προσφέρει καμιά ικανοποίηση " δεν είναι σύμπτωμα αλλά αιτία της εργασιακής εξάντλησης. Οι λύσεις που προτείνονται είναι για το τι μπορεί να κάνει ένα άτομο σ' αυτή την κατάσταση.Λίγο έως πολύ οι περισσότεροι έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο και νιώσαμε την ανάγκη να δραπετεύσουμε γιατί λοιπόν να μην προσπαθήσουμε ν' αλλάξουμε το εργασιακό περιβάλλον;Αλλά θα μου πείτε αυτό δεν είναι κάτι αψυχο (γραφείο καρέκλες κ.λ.π.) είμαστε εμείς που εργαζόμαστε σ' αυτό. Σαν αρχή Θα μπορούσαμε να φερόμαστε στους άλλους όπως θα θέλαμε να μας φέρονται.Ή να σκεφτούμε το αντίστροφο!!!

otherme
στις 3/12/2006
4

είναι Κυριακή βράδυ.....αύριο αρχίζει άλλη μια εβδομάδα εργασίας.....και δεν θέλω να αρχίσει...να ασχοληθώ με τα πράγματα που δεν θέλω και πρέπει...να κοιτάζω τις εκκρεμότητες να μαζεύονται και εγώ να τις παρακολουθώ...αυτό που με ανησυχεί είναι ότι αισθάνομαι ότι ακόμη και εάν έπαιρνα ένα μήνα άδεια....την πρώτη μέρα επιστροφής θα ένιωθα το ίδιο "κουρασμένη"....

Sweet-storm
στις 13/2/2007
5

πεφτω στο κρεβατι και θελω απλα να εξαφανιστω, μερικες φορες που με πιανει αυπνια πανικοβαλομαι γιατι φοβαμαι μην δεν ξεκουραστω.Το συνδρομο αυτο δεν ξεπερνιεται ευκολα αν σκεφτει κανεις τις αναγκες τησ καθημερινοτητας. Σαν ευεργετης στεκεται μοναχα λιγος ελευθερος χρονος για να ανασυγκροτηθεις.

G01699
στις 22/6/2007
6
Πως ?

ΠΩΣ?ΠΟΥ?ΠΟΤΕ?

στις 27/8/2008
7
αγαπησε αυτο που κανεις...αλλιος μην το κανεις καθολου

to mustiko ths epityxias=na agapas na se ekfrazei h douleia sou etsi kai den kourazese kai ginese korifi

fmak50
στην 1/1/2010
8

οταν εισε ελευθερος επαγκελματιας και δεν μπορης οτε να παρης αδεια ουτε να λιψης μια ωρα απο τη δουλεια σου τοτε τι γινετε

violeta31
στις 11/2/2010
9
αχ ποσο δικιο εχεισ

ayto akrivos mou symavainei oso pernaei o kairos apomononomai kai olh mou h zoh exei ginei to agxos gia th douleia kai to idio vareto kai epithetiko perivallon me to opoio erxomai se epafh kathimerina.den thelo na allakkso douleia exo fygei apo polles thelo na parameino alla apo oti fainetai den ginesai genniesai..den exo gero stomaxi telospanton makari ayta na ta diavazoun osoi perissoteroi ginetai mpas kai yparksei kmaia allagh sta pragmata..oraiao arthro na sai kala

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή