Φίλοι με τον / την πρώην;

Από: Sxeseis | Διαβάστηκε 17713 φορές
Ποιος από εμάς δεν έχει μπει σε αυτό το δίλημμα; « Να διατηρήσω φιλική σχέση με τον / την πρώην ή αυτό είναι αδύνατο;» Η λέξη «πρώην» από μόνη της εκφράζει το τέλος μια σχέσης! Τώρα το αν μπορεί αυτή η σχέση να συνεχιστεί αλλά με άλλη μορφή – φιλική – αυτό σίγουρα εξαρτάται από το πόσο σοβαρή και μακροχρόνια ήταν η σχέση αλλά και από τον τρόπο που η σχέση αυτή τέλειωσε.

Σε περιπτώσεις όπου μια δυνατή φιλία προϋπήρχε της σχέσης τότε είναι ευκολότερο να διατηρηθεί η φιλία και μετά τον χωρισμό. Σαφώς και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά την διάρκεια του οποίου η σχέση με τον / την πρώην θα επαναπροσδιοριστεί ως φιλική. Η αγάπη και το δέσιμο μεταξύ πραγματικών φίλων του αντίθετου φίλου δεν εξαφανίζονται έστω και εάν έχει επακολουθήσει ένα διάστημα όπου η φιλική σχέση μετατράπηκε σε ερωτική σχέση που έκανε τον κύκλο της και τέλειωσε. Πολλές φορές ερωτικές σχέσεις μεταξύ φίλων προκύπτουν ακριβώς γιατί υπάρχει αυτή η δυνατή φιλική αγάπη και το δέσιμο χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει πραγματικό ερωτικό στοιχείο.

Η τρυφερότητα μεταξύ φίλων και η άνεση που έχουν μπορούν να τους οδηγήσουν σε μια σχέση που δημιουργείται όχι γιατί είναι ερωτευμένοι αλλά γιατί αισθάνονται κοντά ο ένας με τον άλλο δηλαδή έχουν οικειότητα. Αυτό με την πάροδο του χρόνου γίνεται ξεκάθαρο και στους δύο γι αυτό και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεχίσουν την σχέση τους ως φίλοι και μάλιστα χωρίς κανένα απωθημένο του τύπου «τι θα γινόταν αν τελικά είχαμε σχέση;»
Η μεγάλη δυσκολία στην διατήρηση μιας φιλικής σχέσης μετά από μια ερωτική σχέση συνήθως υπάρχει σε εκείνες τις περιπτώσεις που η σχέση δεν υπήρξε ποτέ φιλική στο παρελθόν. Σε αυτή την περίπτωση είναι δύσκολο και για τους δύο πρώην συντρόφους να αποδεκτού ο ένας τον άλλο σαν φίλο αφού μέχρι την στιγμή του χωρισμού ουδέποτε είχαν δει ο ένας τον άλλο με αυτό τον τρόπο.

Ένας μεγάλος έρωτας που πιθανό να εξακολουθεί να υπάρχει στην καρδιά του ενός από τους δύο δύσκολα μπορεί να μετατραπεί σε πραγματική και ουσιαστική φιλία μετά τον χωρισμό. Ο ερωτευμένος σύντροφος πάντα θα ελπίζει και πάντα θα υποφέρει για τον χωρίς ανταπόκριση έρωτα του. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερο να μην υπάρχει φιλική επαφή για ένα διάστημα μέχρι να υποχωρήσουν τα δυνατά συναισθήματα που θα εμπόδιζαν την δημιουργία μιας πραγματικής φιλίας.

Εάν μια σχέση τέλειωσε με απάτη ή με ψέματα ή με κάποιο μεγάλο καυγά τότε δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος αλλά και καμία απολύτως διάθεση και πρόθεση για διατήρηση μιας φιλικής σχέσης. Ακόμα και αν μετά από καιρό ηρεμήσουν τα πνεύματα για το καλό σας μην διατηρήσετε μια φιλική σχέση με ένα άτομο που σας απάτησε ή σας είπε ψέματα. Γιατί ; Γιατί κάποιος που δεν έχει πρόβλημα να συμπεριφερθεί στην προσωπική του ζωή και στον σύντροφο του με αυτό τον τρόπο δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να συμπεριφερθεί έτσι και στους φίλους του. Η συμπεριφορά μας στις ερωτικές μας σχέσεις πολλές φορές φανερώνει τις αξίες με τις οποίες λειτουργούμε σε όλους τους τομείς της ζωή μας άρα : o ψεύτης εραστής ή η ψεύτρα ερωμένη θα σας πει ψέματα σαν φίλος. Ο εραστής ή η ερωμένη που σας απάτησε , δηλαδή πρόδωσε την εμπιστοσύνη σας , δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να προδώσει και την φιλία σας στο μέλλον.

Τι γίνεται τώρα στις περιπτώσεις που ο / η πρώην είναι πρώην σύζυγος; Και εδώ τα πράγματα είναι περίπου τα ίδια. Το αν ή όχι θα διατηρηθεί φιλική σχέση εξαρτάται πρωτίστως από το αν υπάρχουν παιδιά. Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να διατηρήσουν τουλάχιστον μια «τυπικά» φιλική σχέση και επικοινωνία για χάρη των παιδιών τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν παιδιά τότε το βασικότερο κριτήριο για το αν μπορεί να διατηρηθεί μια φιλία μεταξύ ενός παντρεμένου ζευγαριού που χώρισε , είναι ο τρόπος με τον οποίο χώρισαν. Ένα άσχημο διαζύγιο δεν αφήνει περιθώρια για φιλία. Πολλές φορές όμως και οι σύντροφοι που χώρισαν με καλό τρόπο απλά δεν θέλουν να έχουν καμία επαφή μιας και θέλουν να φτιάξουν ξανά τη ζωή τους και να απαλλαγούν από το παρελθόν και το βάρος του διαζυγίου τους.

Οι άντρες , σε αντίθεση με τις γυναίκες , είναι λιγότερο πρόθυμoι στο να διατηρήσουν φιλικές σχέσεις με την πρώην σύντροφο τους ή την πρώην γυναίκα τους. Όταν ένας άντρας ερωτεύεται δεν μπορεί να αποδεχτεί την φιλία σαν ενδεχόμενο μετά το τέλος της ερωτικής σχέσης. Συνήθως αποστασιοποιείται από τη σχέση και οτιδήποτε πιθανό να του την θυμίζει.

Από την άλλη πλευρά , οι γυναίκες είναι πιο διαλλακτικές μιας και θα ήθελαν να παραμείνουν στην ζωή του πρώην συντρόφου τους εκτός και εάν χώρισαν γιατί τις απάτησε. Στην περίπτωση απάτης και οι γυναίκες αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή με τον πρώην.

Στην περίπτωση της διατήρησης μια φιλικής σχέσης με τον / την πρώην η επιλογή είναι δική σας και μόνο δική σας. Ακούστε την καρδιά σας και τις δικές σας επιθυμίες και μην διατηρήσετε μια φιλική σχέση γιατί ο / η πρώην σας εξαναγκάζουν με την συμπεριφορά τους. Εάν αισθάνεστε άνετα να έχετε μια φιλική σχέση με τον / την πρώην τότε κανένας δεν μπορεί να σας εμποδίσει να κάνετε αυτή την φιλία να δουλέψει. Εάν πάλι δεν έχετε τα παραμικρά φιλικά συναισθήματα απέναντι του / της μη διστάσετε να του /της πείτε ότι δεν θέλετε να τον /την δείτε ξανά. Διατηρήστε την ψυχική σας ισορροπία μετά από τον χωρισμό σας με τον τρόπο που ταιριάζει σε εσάς. Δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις η φιλία με τον / την πρώην θα σας βγει σε κακό...

Αξιολόγηση

Το άρθρο έχει αξιολογηθεί με 4.4 / 5 σε 44 ψήφους

Κάντε τη δική σας αξιολογηση για το άρθρο:

Επιστροφή

Τα σχόλια σας

rc-31
στις 27/10/2005
1
Δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις η φιλία με τον / την πρώην θα σας βγει σε κακό...

πεστα πεστα πεστα

EPILEKTIKH_panidonistria
στις 3/11/2005
2
Η διατήρηση φιλικής σχέσης μετά το χωρισμό παντρεμένου ζευγαριού...

... συνήθως έχει ένα σκοπό : Τη σωστή ανάπτυξη του ή των παιδιού/ών που έχει το ζευγάρι. Είναι αναγκαίο οι γονείς να το καταλαβαίνουν αυτό και να μην τραβούν στα άκρα εξαιτίας των προσωπικών τους διαφορών.

Είμαι θιασώτης της άποψης αυτής και θεωρώ μεγάλο μου κατόρθωμα να έχω τον πρώην σύντοφό μου ως τον καλύτερο φίλο μου. Είμαστε ο ένας για τον άλλο σημείο αναφοράς, μια που ζήσαμε τόσα χρόνια μαζί και μοιραστήκαμε χαρές και λύπες.

Κι είναι όμορφο τώρα, στην τρίτη ηλικία που μπήκα, να ξέρω και να ξέρει πως έχουμε ένα χέρι να κρατήσουμε και μια αγκαλιά να χωθούμε, όταν τη χρειαζόμαστε!

Έγραψα τούτα, κυρίως για να δώσω στους φίλους μας την Ελπίδα πως μπορούν να είναι ΚΑΙ καλές οι σχέσεις μας με τους/τις πρώην μας!

Η Επιλεκτική

στις 11/11/2005
3
Εϊμαστε φίλοι!

Ναι μετα απο 20 χρόνια χωρισμου,επεδίωξα να γίνουμε φίλοι με τον πατερα των παιδιών μου (των μεγάλων)και νοιώθω ότι εκλεισα έναν κλύκλο της χωής μου.Εσησα μαζι του όλες τις νεανικες τρέλες,περασα και όμορφες στιγμες μαζι του και περα όλων αυτων έκανα δύο υπεροχα παιδιά.Ακόμη ν ασκεφτειτε δεν ειναι σε θεση να κουβεντιάσει για τα προβλήματα των παιδιών ουτε για χαρες ούτε για λυπες,δεν το ξερει μιας και απειχε απο την ζωή τους αλλά για μενα ειναι όλα τα παραπανω και θεωρω ότι με αυτον τον τρόπο καποια στιγμη θα έρθει περισσότερο κοντα και στα παιδια.
Το χωρίζω με έναν άνθρωπο δεν σημαινει ότ μενουμε μόνιμα εχθροί.Απαιτειται προσπαθεια και κυριως γενναιότητα ψυχης.

YANNIS_37
στις 12/11/2005
4
Η Αναμνησεις ειναι παντα μονο οι καλητερες...

Για καθε πρωην...μας μενουν μονο οι καλητερες στιγμες....δεν θυμωμαστε τιποτα κακο μετα απο ενα χρονικο διαστημα....θελουμε να εχουμε φιλικη σχεση,εστω απο μεσα μας...η φιλια σε εναν αντρα και μια γυναικα κριβη εναν ωμορφο ερωτισμο,την στιγμη που το εχουμε ξεπεραση,τοτε δεν μας εμποδιζη να μην αισθανομαστε ασφαλεια και να μην των/την εμπιστευομαστε,πιστευω πως εχουμε αναγκη να κρατησουμε αυτη την φιλια...οτι και αν εχει γινει...ειναι ενα κομματι απο την ζωη μας...

στις 30/11/2005
5
Ειναι αδυνατον...

Είναι αδύνατον να κρατήσεις φιλική σχέση με κάποιον που όταν τον βλέπεις ή τον ακούς σε πονάει ακόμα.

στην 1/12/2005
6
Ερώτηση

Κι αν η καρδιά σου δεν τον θέλει για σύντροφο σου, αλλά το κορμί σου τον θέλει απελπισμένα, τότε τι κάνεις?

deerhunter
στις 4/1/2006
7
φιλια

Τι γινεται οταν δυο ανθρωποι που ερωτευθηκαν αναγκαζονται να χαλασουν την ερωτικη σχεση που ειχαν για λογους κοινωνικους ηθικους και θρεισκιας αλλα παρ ολα αυτα ο ενας να επημενει οτι πρεπει να βλεπομαστε σαν φιλοι και ο αλλος δηλ εγω να το δεχεται επειδη μοιαζει αδυνατο να κοψει την επαφη αυτη?ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΕΤΣΙ ( ας μου πει καποιος )

korios
στις 8/6/2006
8

εγω ειμαι της αποψης οτι δεν μπορει να υπαρξει φιλια αναμεσα σε ενα ζευγαρι που εχει χωρισει(μιλαω στην περιπτωση μου για ανυπαντρο ζευγαρι).τα συναισθηματα ειναι πολυ εντονα και σιγουρα ο ενας απο τους δυο θα βλεπει ερωτικα τον αλλον!ειναι πραγματικα πολυ δυσκολο!ισως ...χρειαζεται χρονος...μα παρα πολυ χρονος για να ξεπεραστουν αυτα τα συναισθηματα!

stargazer1
στις 18/6/2006
9

τι γινεται ομως οταν η "νυν" δεν σου το επιτρεπει την στιγμη που εκείνη εχει φιλική σχεση με πρωην;;;

stargazer1
στις 18/6/2006
10

τι γινεται ομως οταν η "νυν" δεν σου το επιτρεπει την στιγμη που εκείνη εχει φιλική σχεση με πρωην;;;

στις 21/8/2006
11
!!

Συμφωνω απολυτα!Η αγαπη δεν δινει στην φιλια σειρα...Και αυτος που βασανιζεται ειναι ΜΟΝΟ αυτος που επενδυσε ονειρα και ελπιδες ζωης στον ανθρωπο που αγαπαει και τον εγκατελειψε...αυτος που δεν εχει αισθηματα μπορει ανετα να δει φιλικα τον αλλον ειδικα αν υπαρχει συμπαθεια εμπιστοσυνη και καθαρα ανθρωπινη αγαπη και εκτιμηση..Οταν η αγαπη τελειωνει για εναν απο τους δυο, το καλυτερο ειναι να τελειωνουν ολα εκει και ο καθενας να παιρνει τον δρομο του...Ακομα και αν καταλαγιασει ο πονος μετα απο καιρο και ξεπεραστει ο χωρισμος, θα βγει στην επιφανεια ο πληγωμενος εγωισμος της απορριψης...Οταν δεν αγαπας εναν ανθρωπο ειναι κριμα να τον κρατας...εστω και φιλικα..Φιλια μετα απο σχεση ισως υπαρξει μονο οταν ερωτευθουμε ξανα..αλλα και παλι ειναι δυσκολο!

στις 5/10/2007
12
Και εγώ το ήθελα αλλά ...

Και εγώ το ήθελα να διατηρήσουμε μια Φιλική Σχέση και νομίζω αυτό θα ήταν και το σωστό αφού περάσαμε κάποια χρόνια μαζί (συνολίκα 6). Έιναι μέρος της ζωής μου και δεν μπορέι να χαθεί με κακία και μίσος , αλλά όσο και να το θέλαμε και προσπαθήσαμε να παλέψουμε γι αυτό στην αρχή οι νυν δεν μας άφησαν ...........

bella88
στις 18/7/2008
13

Δηλαδή σύμφωνα με το άρθρο αν ένας άντρας θέλει να είναι φίλος με την πρώιν δεν υπήρξε ερωτευμένος και δεν νιώθει τίποτε γι αυτην;

gatoni77
στις 15/9/2008
14
Δεν μπορει να υπαρξει φιλια

Έχει τύχει να κρατήσω φιλική σχέση με πρώην μου,αλλά μετά το πέρασμα ενός χρονικού διαστήματος απο τον χωρισμό.Ωστόσο καταλάβαινα πως ποτέ δε με ξέχασε,στην ουσία ταλαιπωριόταν ο ίδιος κ δεν είχε τη δύναμη να ξεφύγει απο αυτό!Δε παύει να είναι αρρωστημένο,δηλαδή τί συμβαίνει? Ο πρώην μου δε με καταλάβαινε όταν είχαμε σχέση,δε μπορούσε να καταλάβει τις ανάγκες μου,κ τώρα ξαφνικά το άτομο αυτό που δε μπορούσε να συνηπάρξει πλέον μαζί μου βρέθηκε να με καταλαβαίνει επειδή δεν είναι γκόμενος μου?Άρα είναι υποκριτικό!είναι φαύλος κύκλος.το δοκίμασα,ένιωθα την ανάγκη να τον προστατεύω απο τη καινούρια του σχέση όταν τον πλήγωνε κ αυτός το ίδιο,αλλά όταν ήμασταν μαζί ήμασταν αλλιώς?εξάλλου πρέπει να σκεφτούμε κ τον νυν!τί ρόλο παίζει στη ζωή μας δηλαδή ?του καραγκιόζη?
τί θα του λέμε? να αγαπη μου ο καλύτερος μου φίλος ,ο πρώην γκόμενος μου!αυτό εμεις μπορούμε να το αποδεχτούμε αν το έκανε ο νυν?
να μην κάνουμε όσα μας ενοχλούν να μας κάνουν!!!!

TSIGGANA1
στις 22/9/2008
15
Και όμως γινετε

Εγω προσωπικά μετά από κάθε μου χωρισμό κρατούσα απόσταση μεχρι να μου περάσει ο θυμός. δεν μου αρέσει να με βλέπουν λυπημένη ούτε και να με λυπούνται που κλαίω. αργότερα όμως δεν έχω κανένα πρόβλημα στο να έχω μια φιλική σχέση μαζι του. και με όλους τους πρώην μου μιλάω εκτός από τον τελευταίο. Αυτόν δεν θέλω ακόμα ούτε να του μιλώ ούτε και να τον βλέπω. Όταν μου περάσει θα μιλάω και με εκείνον φιλικά.

TSIGGANA1
στις 22/9/2008
16
Και όμως γινετε

Εγω προσωπικά μετά από κάθε μου χωρισμό κρατούσα απόσταση μεχρι να μου περάσει ο θυμός. δεν μου αρέσει να με βλέπουν λυπημένη ούτε και να με λυπούνται που κλαίω. αργότερα όμως δεν έχω κανένα πρόβλημα στο να έχω μια φιλική σχέση μαζι του. και με όλους τους πρώην μου μιλάω εκτός από τον τελευταίο. Αυτόν δεν θέλω ακόμα ούτε να του μιλώ ούτε και να τον βλέπω. Όταν μου περάσει θα μιλάω και με εκείνον φιλικά.

στις 8/2/2009
17

emorfita
στις 25/8/2009
18

ήμασταν 30 χρόνια μαζί.Ξεκινήσαμε από φοιτητές στα 25 παντρευτήκαμε κάναμε δυό παιδιά μεγάλα σήμερα και ξαφνικά θυμήθηκε ότι δεν άνοιξε τα φτερά του να πετάξει και ότι τον έφταιγε η καθημερινότητα. Έφυγε προσωρινά για να σκεφτεί και στο μήνα επάνω νοίκιασε σπίτι. Στον ενάμιση μήνα συνελήφθη επ' αυτοφόρω με την καλύτερη φίλη μας να χαριεντίζεται σαν 18χρονος σ' ένα μπάρ. Μπορεί να μου πει κάποιος για ποιόν πραγματικά λόγο έφυγε από κοντά μου. Δηλώνω ευθαρσώς ότι ήμουν ερωτευμένη μαζί του και πίστευα ότι ο γάμος δεν είχε κανένα πρόβλημα. Όπως καταλαβαίνεται κεραμύδα στο κεφάλι. Μπορώ να είμαι φίλη μαζί του;

kaula
στις 2/9/2009
19
φιλοι πια

αναμεσα σε μενα και τον πρωην μου η σχεση μας ειναι φιλικη αλλα αυτος δεν θελει ελπιζει ακομα και το χειροτερο ειναι οτι και τωρα ακομα δεν μου φερεται καλα ενοο πως οταν εχει τα τηλεφονα κλειστα και σου λεει οτι κοιμαται ολοι μερα και μετα σου λεει οτι σε θελει πολυ δεν ξερεις πια τι να πιστεψεις

kaula
στις 2/9/2009
20
φιλοι πια

αναμεσα σε μενα και τον πρωην μου η σχεση μας ειναι φιλικη αλλα αυτος δεν θελει ελπιζει ακομα και το χειροτερο ειναι οτι και τωρα ακομα δεν μου φερεται καλα ενοο πως οταν εχει τα τηλεφονα κλειστα και σου λεει οτι κοιμαται ολοι μερα και μετα σου λεει οτι σε θελει πολυ δεν ξερεις πια τι να πιστεψεις

vadam23
στις 8/9/2009
21

ΓΙΑ ΣΑΣ ΠΕΔΙΑ ΚΕ ΑΠΟ ΜΕΝΑ.ΠΙΣΤΕΒΟ ΝΑ ΓΕΛΑΤΕ ΜΕ ΤΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΥ ΛΑΘΙ. ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΚΑΝΗ ΚΑΛΟ....ΕΧΟ ΧΩΡΙΣΗ ΕΔΟ ΚΕ ΤΡΙΣ ΜΙΝΕΣ.ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ.ΠΡΟΣΠΑΘΟ ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΧΑΣΟ.ΚΕ ΕΚΙ ΠΟΥΑΟ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟ.ΜΕ ΠΕΡΝΗ ΤΗΛ ΙΠΡΟΗΝ.ΚΕ ΟΛΟ ΜΟΥ ΛΕΙ ΤΙΣ ΚΙΝΙΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΝΗ.ΚΕ ΘΕΛΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΦΙΛΙΚΑ.ΚΕ ΕΓΟ ΓΙΝΟΜΕ ΣΚΑΤΑ.ΓΙΑΥΤΟ ΠΕΔΙΑ ΔΕΝ ΙΠΑΡΧΗ ΦΙΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΟΡΙΣΜΟ.ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΦΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΙΝ..............

Xrysa2
στις 5/10/2010
22
Φιλια-ερωτας και ξανα φιλια?

Κατα ποσο δυο ατομα που ειναι φιλοι και ερωτευονται αλλα για καποιους λογους χωριζουν , μπορουν να ξαναεχουν επικοινωνια μεταξυ τους?μπορει ενας αντρας η γυναικα να κρατησει φιλια με τον/η πρωην,ειδικα αν τρεφεις ακομη αισθηματα γι'αυτον/ην?εγω παντως στις μεχρι τωρα σχεσεις δεν εχω επικοινωνια με τους πρωην συντροφους μου!δεν θα μπορουσα να το αντεξω αυτο!Συναισθηματικα εννοω!

nikos-777
στις 17/9/2012
23

Xωρισα μετα απο 25 χρονια γαμου.Δεν θα μπορουσα ποτε να δω την πρωην φιλικα παρολου που υπαρχουν 2 παιδια αναμεσαμας.

Κάντε το δικό σας σχόλιο

Test

Κατηγορίες

Διαβάστε ακόμα

Συζητήθηκαν

Δημοφιλή